Pomaga:
- Organizacja – przed karmieniem warto jest przygotować sobie cały sprzęt i znaleźć wygodne miejsca zarówno dla siebie jak i dziecka.
- Odpowiednia metoda trzymania malucha – podczas odżywiania należy zachować prawidłową pozycję zarówno główki jak i ciała dziecka by zapewnić mu bezpieczeństwo. Zaleca się utrzymanie linii prostej na odcinku tułowia i główki a linii prostopadłej na odcinku kręgosłupa i miednicy oraz podczas samego trzymania butelki podczas karmienia w stosunku do twarzy dziecka.
- Utrzymanie smoczka pełnego mleka – dzięki czemu dziecko nie będzie narażone na przypadkowe połknięcia pęcherzyków powietrza.
- Śpiew, uśmiech, rozmowa – zapewni odpowiednią atmosferę podczas karmienia dzięki, której dziecko poczuje się zrelaksowane i bezpieczne.
- Robienie krótkich przerw podczas karmienia.
- Odstawienie butelki gdy dziecko zaśnie w trakcie całej czynności – pozostawione mleko może doprowadzić do powstania próchnicy.
- Kontrolowanie jakości i przydatności do użycia smoczków i butelek
- Porady położnych, lekarzy czy innych rodziców – nie tylko wspierają ale poszerzają wiedzę o nowe wiadomości i cenne porady.
Przeszkadza:
- Zmuszanie dziecka do wypicia całej zawartości butelki – nie wszystkie maluchy są tak samo głodne, niektórym wystarczy tylko część butelki aby poczuć się najedzonym.
- Pozostawienie dziecka bez nadzoru podczas karmienia – maluch pozostawiony sam sobie może zakrztusić się mlekiem, co może być niebezpieczne dla jego zdrowia.
- Wykorzystanie pozostałości po poprzednim karmieniu – nie zaleca się ponowne użycie pokarmu, którego dziecko nie dojadło.
- Mieszanie pokarmu matki i mleka w proszku – sztuczne mleko nie można długo przetrzymywać a mieszając go z naturalnym mlekiem skracamy jego zdatność do spożycia.
- Podgrzanie butelek z mlekiem w mikrofalówce – może zaszkodzić składnikom odżywczym znajdującym się w pokarmie i narazić zdrowie dziecka.
- Karmienie niemowlaka sokiem, krowim mlekiem czy wodą – może doprowadzić do uszkodzenia jego układu pokarmowego, które nie jest jeszcze w pełni odporny na inne substancje.